2011. augusztus 23., kedd

Arch Linux XFCE4 telepítése

Előző bejegyzésben megmutattam, hogy kell telepíteni a Arch Linuxot. Most pedig, ahogy ígértem itt az XFCE telepítés menete, ami nem lesz túl hosszú ha előzőleg követtük a telepítésnél megadott lépéseket. Először is szükségünk van az Arch Linux csomag kezelőjére ami a Pacman. A Pacman kezelését tekintve csak picit tér el az Apt-től ezért nem lesz nehéz meg szokni. Itt is frissíteni kell a csomagadatbázist mielőtt neki kezdünk egy szoftver telepítésnek, ehhez adjuk ki a következő parancsot: "pacman --sync --refresh"
Ha ezzel megvagyunk, akkor telepíthetjük is az egyik kedvenc szoftverem az Midnight Commandert, ehhez adjuk ki a következő parancsot: "pacman -S mc" , majd a feltett kérdésre válaszoljunk igennel. Ez után telepítsük a Gdm-et az a display managert amin keresztül be tudunk jelentkezni illetve kitudjuk választani hogy milyen ablakkezelőt/asztali környezetet szeretnénk használni, ehhez adjuk ki a következő parancsot "pacman -S gdm" a feltett kérdésre pedig itt is válaszoljunk igennel. A grafikus felület használatához jól fog jönni egy felhasználó is ezt hozzuk létre a következő paranccsal: "adduser sipi" így kapunk egy sipi nevü felhasználót püföljük az entert egy darabig amíg nem kéri az új felhasználó jelszavát, majd adjuk meg neki. Ezután már csak az a dolgunk, hogy a futási szinthez hozzáadjuk a dbust, illetve a gdm-et, ehhez adjuk ki a következő parancsot: "mcedit /etc/inittab"
 Az mceditben tekerjük az ablakot az aljára, és alul ahol az alábbi sor szerepel "x:5:/usr/bin/xdm -nodaemon" töröljük, és írjuk a helyére az alábbi két sort.
dbus:3:/etc/rc.d/dbus start
xorg:3:/usr/sbin/gdm -nodaemon
Ha ezt meg tettük nyomjunk egy F2-őt a mentéshez, majd F10-et, vagy dupla esc a kilépéshez, és a terminálhoz való vissza téréshez. Adjuk ki az "init 6" parancsot a számítógép újraindításához, majd az újra indítás után meg fog jeleni a grafikus felület.

 A gdm betöltése után válaszuk ki azt a felhasználót a listából akivel beszeretnénk lépni, majd nyomjunk egy entert.
 Az alul lévő legördülő menüből válaszuk ki az Xfce sessiont, majd írjuk be a jelszavunkat a mezőbe, és nyomjunk egy entert.
És íme a pár perces munka eredménye egy XFCE asztal, ami alig 64 MB ramot foglal le illetve ha nem VirtualBox-ban hoztam volna létre akkor nekem is gyorsan reagálna a katintásra egérmozgatásra stb. Egy kezdőnek ez már egy remek kiindulási alap lehet arra, hogy jobban testre szabja ezt a disztro:P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése